Muistisairas selviää kotona – teknologiasta on apua

Geriatrian emeritusprofessori Jaakko Valvanne avasi keskustelun siitä, kuinka yllättävän vaikeastikin muistisairas voi pärjätä yksin kotona, jos on otettu huomioon kaikki seikat, joilla turvallisuutta voidaan lisätä. (HS 15.10.2022)

Tuemme tätä ajatusta meidän toiminnassamme.

Hanki teknologinen laite ajoissa

Kun muisti alkaa ns. pätkimään, syitä voi olla monia. Kyse ei välttämättä ole alkavasta muistisairaudesta. Monet tekijät, kuten esimerkiksi stressi ja kiire voivat aiheuttaa unohtelua ja muistamattomuutta. Viimeistään siinä vaiheessa, kun huomaat toistuvasti unohtavasi arjessa jonkin saman asian, on aika pohtia hyvän elämänlaadun tueksi teknologista apuvälinettä. Arkeaan voi muokata itselleen sopivaksi ja turvalliseksi jo hyvissä ajoin teknologisen laitteen avulla – ikään katsomatta.

HS:n artikkelissa Jaakko Valvanteelle esitettiin kysymys siitä, että tarvitaanko kotona teknologiaa, kuten rannekepaikantimia, joiden avulla voidaan seurata, missä ihminen liikkuu? Tai onko tarve liikkumisen apu- ja turvavälineille? Kokemukseemme perustuen voimme vastata, että ”kyllä tarvitaan”. Teknologisten laitteiden, jotka tukevat arkea (esim. ÄlyTurva), ei kuitenkaan tarvitse olla monimutkaisia, tai videovalvovia. Ne voivat olla sekä kiireiseen arkeen, että toisenlaiseen varhaisen tuen tarpeeseen soveltuvia.

Muistisairas voi oppia käyttämään teknologisia välineitä – merkittävä painoarvo perehdytyksellä

Kokemuksemme muistisairaiden ihmisten teknologisten apuvälineiden käytön oppimisesta on positiivinen. Tutkimusten mukaan lievästä muistisairaudesta kärsivät pystyvät muistamaan uuden asian kahden kuukauden aikana vielä yhtä hyvin kuin terveetkin. Elinikäinen oppiminen mahdollistaa, että ihminen voi oppia uutta koko elämänsä ajan. 

Teknologiaa kyllä opitaan käyttämään. On silti paljon kiinni perehdytyksestä, kuinka ihminen sisäistää käytön osaksi omaa arkeaan. Kokemuksemme mukaan on tärkeää, että perehdytykseen varataan aikaa, jotta laitteen käyttöön sitoutuminen on alusta asti syvempää. Perehdytysvaiheessa muistisairasta on aluksi hyvä tarkkailla, kuinka hän toimii kuullessaan mm. lääkehoidon tuen tarpeeseen vastaavan laitteen (esim. Älydosetti) hälytysäänen ja puheohjauksen. Muistisairas voi olla alusta alkaen mukana laitteen käyttöönotossa.

Blogikirjoitus:
Hilkka Pentsinen
hilkka.pentsinen(a)gmail.com

Jos sinulla heräsi tämän luettuasi huoli itsesi tai läheisesi turvallisesta kotona asumisesta ja arjen sujuvuudesta, niin ole yhteydessä meihin. Autamme sinua selvittämään, voisiko teknologinen laite olla auttaa sinua arjessasi!

Valvanteen artikkeli Muistisairaan laittaminen hoiva­kotiin voi olla omaiselta itsekästä on julkaistu Helsingin Sanomissa 15.10.2022. 

Jaa

Muita uutisia

Kehittyvä vanhustyö

Turun messukeskuksessa järjestetään 28.11.2023 klo. 8-16 Kehittyvän vanhustyön messut Päivän aikana runsaasti ohjelmaa ja puheenvuoroja. Yrityksemme on messuilla mukana osastolla P7. Tule tutustumaan uuteen Dose

Lue lisää »
Scroll to Top