LÄÄKEMUISTUTTAJA ON OMA LÄÄKEHOIDON KUMPPANI

Lääkkeiden oton unohtelublank, board, business-89185.jpg

Lääkejätettä syntyy noin 95–125 miljoonan euron arvosta vuosittain, arvioi Apteekkariliitto. Määrä vastaa 3–4 prosenttia Suomen reseptilääkemyynnistä. Lääkkeet ovat saattaneet jäädä käyttämättä, koska lääkäri on saattanut vaihtaa lääkkeen toiseen. Tämä on yksi syy monista, muitakin syitä käyttämättömille lääkkeille on. Yksi tyypillinen syy on, ettei muista ottaa lääkkeitä. Monista eri syistä tapahtuu lääkkeiden oton unohduksia, jotka voivat olla satunnaisia tai jatkuvia.

Kuinka paljon Suomessa tapahtuu lääkkeiden oton unohduksia? Olisiko unohtamisen sijaan puhuttava muistamisesta? Kuinka paljon muistamme ottaa lääkkeitä? Ihminen muistaa, mutta unohtaa. Onko sittenkin kyse unohtamisesta? Melko vaikea saada yksiselitteistä vastausta.

Unohduksen kehä 

Pohdinnan tueksi voidaan ottaa esimerkki  järkevästä lääkehoidosta: verenpainetautia sairastava henkilö ottaa joka päivä tabletin, yhteensä 365 kertaa vuodessa. Järkevä lääkehoito tarkoittaa, että oikea henkilö osaa ottaa oikeat lääkkeet oikeaan aikaan, oikealla tavalla ja oikealla annoksella.

Esimerkki tapauksen henkilö unohtaakin ottaa lääkkeensä kerran viikossa joten 52 tablettia jää syömättä. Mitä oireita lääkkeiden epäsäännöllisestä käytöstä aiheutuu? Välttämättä pienistä unohduksista ei tapahdu mitään, mutta oheisesta esimerkistä on havaittavissa ennuste, että henkilön lääkkeiden ottamattomuus tulee lisääntymään tulevaisuudessa. Ajatellaan, että henkilölle tulevaisuudessa lisätään lääkehoitoa yhdellä uudella lääkkeellä. Vuositasolla tabletteja jää syömättä 104 kappaletta vuodessa. Minne ottamattomat lääkkeet sitten päätyvät, on useita mahdollisuuksia. Jos lääkepakkauksen päivämäärä ei ole ylittynyt lääkkeiden käyttöä voi jatkaa, todennäköisempää kuitenkin on, että lääkkeiden otossa tapahtuu jatkossakin unohtamisia. Unohtamiseen tulisikin puuttua hyvissä ajoin, vielä silloin, kun oma lääkehoito vielä toteutuu. Oma lääkehoito tarkoittaa sitä, että voi hallita ja päättää itse lääkehoidostaan.

Oma lääkehoito paranee teknologian avulla

Muistamista helpottavia ratkaisuja on olemassa, jotka soveltuvat kaiken ikäisille henkilöille. Omaa lääkehoitoa varmistaa hyvinvointia tukevat teknologiset ratkaisut. Ratkaisut ovat osa joustavaa arkea. Lääkemuistuttaja on Dose Controlin tarjoama ratkaisu, jonka avulla lääkkeiden ottaminen on sujuva osa arkea, jonka tarkoituksena on tukea omaa lääkehoitoa. Lääkemuistuttajan hyödyllisyydestä on tehty testauksia. Testauksen lopputuloksia: lääkemuistuttajaa käyttäneiden henkilöiden verenpaine arvot tasoittuivat.

Tulevaisuudessa oma lääkehoidon vastuu lisääntyy. Vastuuseen valmistautumisen jokainen voi aloittaa ajoissa. Tärkeitä etappeja on tunnistaa itsensä lääkkeiden käyttäjänä. Ennakoivasti omaa vastuuta voi pohtia viimeistään siinä vaiheessa, kun saa ensimmäisen säännöllisen lääkereseptin.

 

Jaa

Muita uutisia

Kehittyvä vanhustyö

Turun messukeskuksessa järjestetään 28.11.2023 klo. 8-16 Kehittyvän vanhustyön messut Päivän aikana runsaasti ohjelmaa ja puheenvuoroja. Yrityksemme on messuilla mukana osastolla P7. Tule tutustumaan uuteen Dose

Lue lisää »
Scroll to Top