Puhuva lääkemuistuttaja vapauttaa nauttimaan kesästä

Kesällä liikumme paljon. On mökkimatkoja, sukulaisten tapaamisia, juhlia, kulttuuri- ja urheilutapahtumia, vesillä ja luonnossa liikkumista. Kesäaikana normaali arkinen rytmi muuttuu. Arjen rytmin muutos on hyödyllistä, mutta rytmin muutoksessa piilee myös haasteita kun aiemmin tutuiksi tulleet arkirutiinit poistuvat.
Liikkuessamme paikasta toiseen, tavaroita unohtuu helposti esim. majoituskohteisiin. Unohtuneita tavaroita postitetaan sitten jälkikäteen takaisin omistajilleen. Unohtaminen harmittaa ja välillä huolestuttaa. Aikaansa voisi käyttää paremminkin, kuin etsimällä kadonneita tavaroitaan. 
Jos arkeesi kuuluu säännöllisten lääkkeiden ottaminen, oletko pohtinut kuinka kesällä toimit lääkkeidesi kanssa? On havaittu, että kesäaikana lääkkeiden oton säännöllisyys vähenee, niiden ottoajat venyvät useisiin tunteihin, jopa vuorokausiin. Lisäksi riittävä juominen helteisellä säällä unohtuu. Yleensä lääkkeen ottamisajankohdan voi valita itse.  Pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitetut lääkkeet tulee ottaa joka päivä samaan aikaan. Jos lääkettä otetaan useita kertoja päivässä, on hyvä tarkistaa lääkkeen oton säännöllisyys kuten esim. antibiootit osa lääkkeistä otetaan tiettyyn aikaan päivästä kuten useat kolestrolilääkkeet, jotka otetaan iltasin tai kortisonitabletit, jotka otetaan aamuisin. Aikataulua on noudatettava ollaan sitten lomalla tai työssä. 

Matkustaessa saattaa olla haasteena lääkkeen ottaminen. Yleensä lääkkeet otetaan veden kanssa. Vesipulloa kannattaakin pitää mukana. Ruokailu voi vähentää lääkkeen imeytymistä tai se ei vaikuta imeytymiseen. Jotkut lääkkeet tulisi ottaa vähintään tunti ennen ruokailua tai pari tuntia ruokailun jälkeen. Ennen ateriaa otettava lääke tulisi saada otettua 15-30min etukäteen. Paljon tulee vastaan muistettavia asioita. Säännöllisesti otettavien lääkkeiden muistamista helpottaa, kun jakaa lääkkeet dosettiin, vaikka päivässä olisi vain yksi lääke. Dosetin käyttöä kannattaa harjoitella hyvissä ajoin. Kun dosetti ja sen käyttö on entuudestaan tuttua, on helppoa jatkaa dosetin käyttöä, vaikka muisti heikkenisi. 

Loma-aikaansa voi helpottaa lääkkeiden oton muistamisen osalta. Puhuva lääkemuistuttaja hälytysäänen lisäksi muistuttaa puheella lääkkeiden ottamisesta. Jos et tarvitse lääkkeiden otossa puhemuistutusta Älydosetin voi ohjelmoida muistuttamaan lääkkeiden otosta älypuhelimeen. Matkustamista ja liikkumista ei tarvitse lopettaa, sillä lääkemuistuttaja on helppo ottaa mukaan, se mahtuu kätevästi kassiin. Lääkemuistuttaja ei paina enempää kuin kahvipaketti. 

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme myös kesän aikana!

 

Lääkehoitoon liittyvät tiedot:

Miten käytät lääkettäsi oikein?https://www.fimea.fi/documents/160140/762468/Miten_kaytat_laakettasi_oikein_02_2020.pdf

 

Jaa

Muita uutisia

Kehittyvä vanhustyö

Turun messukeskuksessa järjestetään 28.11.2023 klo. 8-16 Kehittyvän vanhustyön messut Päivän aikana runsaasti ohjelmaa ja puheenvuoroja. Yrityksemme on messuilla mukana osastolla P7. Tule tutustumaan uuteen Dose

Lue lisää »
Scroll to Top